Пластмасовите бутилки – новата отрова за планетата

7 октомври 2021
Пластмасовите бутилки – новата отрова за планетата

Знаете ли, че пластмасовите боклуци са вече толкова често срещани, че според една прогноза до 2050 г. пластмасата в океаните ще тежи повече, отколкото всички риби. Това е по данни на еропейската комисия към ЕП в доклад за 2020 г. Началото на годината се създадоха правила. които да намалят присъствието на 10-те най-често срещани видове пластмасови отпадъци на морските брегове, както и на загубените риболовни приспособления. Тези две групи заедно отговарят за около 70% от боклуците в морето. Около 50% от замърсяването се дължи само на пластмасови продукти за еднократна употреба: например, прибори, фасове, клечки за уши и най-вече пластмасови бутилки...

 

Над 150 милиона тона пластмаса се намира в океаните днес. По оценка, според експерти, между 4,8 млн и 12,7 млн тона пластмаса попадат в океаните всяка година.

 

Проблемите са няколко и то доста сериозни, тъй като обхващат всички нас.

 

  • За живота в океана – животните се заплитат и поглъщат пластмасовите продукти, отделят се отровните химически вещества в пластмасата и влошават цялостната среда за живот във водните басейни. Пластмасата, привлича и токсични веществакоито попадат в храносмилателната система на рибите. От там по хранителната верига тя може да достигне и хората.

 

  • За икономиката – щетите от боклука в океана се оценяват между 259 млн. евро и 695 млн. евро – те засягат основно рибарството и туризма.

 

  •  За климата – рециклирането на 1 милион тона пластмаса се равнява на изваждането на 1 милион коли от движение от гледна точка на емисиите на CO2 в природата.

 

  • За здравето на хората – при попадане на химични вещества в хранителната верига и водата, която пият – отделят се отровни вещества, които директно увреждат организма на клетъчно ниво, нарушават му биохимичните процеси, претоварва отделителните функции и т.н.

 

Водещите 10 в списъка за често най-разпространените замърсители на морския бряг са:

 

1.            Пластмасови бутилки за пиене и капачки

2.            Фасове от цигари

3.            Клечки за уши

4.            Пакети за храни

5.            Санитарни продукти / дамски превръзки, маски, бебешки памперси и т.н.)

6.            Найлонови торбички

7.            Прибори, сламки, бъркалки

8.            Чаши за пиене и капачки за чаши

9.            Балони и дръжки за балони

10.          Опаковки за храна, в т.ч. за бърза храна

 

Източник: Европейска комисия

 

 

Европейският парламент работи върху редица мерки, правила и процедури срещу замърсяването. Ограничиха се използването на найлонови торбички, прие се стратегия за намаляване на пластмасови отпадъци и други.

 

В световен план доста отговорни и иновативни компании се насочиха към еко начина на  производство и предлагане на услуги, както и изработка на стоки от изцяло биоразградими материали. Това са компании на бъдещето и колкото повече съмишленици имат като бизнес партньори и клиенти, толкова възможностите да подобрим живота ни на планетата нарастват.

Много са сфертите на потребление, в които стоките, замърсяващи околната среда могт да бъдат заменени от такива, които щадят природата. Особено внимание трябва да се обърне на продуктите, свързани пряко с ежедневието и храненето на хората. Химическите вещества, отделящи се от не Eco friendly продуктите причиняват увреждания не само на човека ами и на поколенията след него. Найлонови пликове и опаковки, бутилки, капачки и сламки, еднократни опаковки за храна и други подобни са основна част от основните замърсители на природата. Именно към тези стоки са насочени големите корпорации да създават алтернативи и заместители за по - добро бъдеще на планетата.

 

Компанията Retap първоначално е повлияна от данните за пластмасата в океаните, състоящи се главно от пластмасови бутилки. С приключването на срещата на ООН за климата през 2009 г. в Копенхаген (COP 15), основателите осъзнаха реално негативното въздействие и заплаха на бутилираната вода върху околната среда. Това ги накара да изработят изцяло биоразградима бутилка, която да не е от пластмаса, предназначена за многократна употреба.

 

Година по-късно и множество дизайни и визии, през лятото на 2010 г. те пуснаха бутилката Retap с формата на ... водна капка. Материалът за изработка е боросиликатно стъкло, несъдържащо никакви токсини и е изцяло биоразградимо. Капачките са от екотермопластичен еластомер и са 100% биоразградими и безопасни, тъй като не съдържат PVC, бисфенол A (BPA) и фталати.

Проучванията показват, че по време на целия живот на бутилката (от производството на суровините, транспорта и обработката им, производството на самия продукт, дистрибуцията, до употребата и в крайна сметка рециклирането му) ще бъдат отделени само около 358 гр. въглероден диоксид.

Същевременно всяка една година, в която използвате Retap бутилка с вместимост 500 мл., вместо обикновени пластмасови бутилки с вода, ще спестите на природата 30.2 кг въглероден диоксид, който би се отделил в атмосферата.

 

В случай че Ви е грижа за околната среда, привърженик сте на алтернативните еко начини на живот, елате и станете част от семейството на Retap!

 

RETAP. Rethink Water... by Waterflix

Пиенето на вода извън къщи неминуемо е свързано с използането на бутилки вода, които ни дават удобство и гъвкавост. На пазара се срещат множество варианти и видове и е въпрос на вкус да изберем наш любим вариант. Представяме Ви някои аспекти, свързани с това, за които може би изобщо не сте се и замисляли, но които дават сериозно отражение не само върху здравето Ви, но и върху природата.

прочети още

Bcичĸи ниe знaeм, чe да пием вoдa e дoбpе зa нac, но причините за това в повечето случаи са размити и доста общи. Има доста силни доводи в това, пиенето на вода да се превърне в полезен за Вас навик. В тази статия ще Ви покажем някои основни причини, поради които е важно да се пие вода и ще се опитаме да Ви накараме да преосмислите важността да се пие редовно този така достъпен и полезен продукт, част от нашето ежедневие.

прочети още