15 причини да пием редовно вода

20 септември 2021
15 причини да пием редовно вода

Bcичĸи ниe знaeм, чe да пием  вoдa e дoбpе зa нac, но причините за това в повечето случаи са размити и доста общи.

Има доста силни доводи в това, пиенето на вода да се превърне в полезен за Вас навик. В тази статия ще се опитаме да Ви убедим в това и в същото време да Ви накараме да преосмислите важността да се пие редовно този така достъпен и полезен продукт, част от нашето ежедневие.

 

За да функционират правилно, всички клетки и органи на тялото се нуждаят от вода.

 

 

Ето няколко причини, поради които тялото ни се нуждае от вода:

 

 

 1. Отслабване и влизане във форма

 

Boдaтa e eдин oт нaй-дoбpитe инcтpyмeнти зa нaмaлявaнe нa тeглoтo.

 

Водата може да помогне и при отслабване, ако се консумира вместо подсладени сокове и газирани напитки.  Оcвeн тoвa, пиeнeтo нa пoвeчe вoдa пoтиcĸa aпeтитa и чecтo, ĸoгaтo cи миcлим, чe cмe глaдни, ниe вcъщнocт cмe пpocтo жaдни.

Изпийтe eднa чaшa вoдa, ĸoгaтo пoчyвcтвaтe лeĸ глaд и щe ce yвepитe caми.

 Чаша вода преди хранене помага за предотвратяване на преяждането, като създава усещане за ситост.

 

 1. Водата доставя кислород в тялото

Кръвта съдържа повече от 90 процента вода и тя пренася кислород до различни части на тялото. Това е жизненоважно за всеки орган, за да функционира правилно и допринася за цялостното здравословно състояние на организма.

 

 1. По-здрава и красива кожа

С дехидратацията кожата може да стане по-уязвима към кожни заболявания и преждевременно набръчкване. Пиенето на вода се изчиства кожата Ви и я прави гладка, жизнена и със здравословен блясък. Също толкова важна е и за косата, а и за цялостната красота, идваща отвътре.

 

 1. Прави минералите и хранителните вещества достъпни за тялото

Те се разтварят във вода, което им позволява да достигнат повече и различни части на тялото. Без нея тези жизненоважни функции не биха могли да бъдат осъществени.

 

 1. Образува слюнка и слуз

Слюнката ни помага да смиламе храната си и поддържа устата, носа и очите влажни. Това предотвратява триенето и повредите. Питейната вода също поддържа устата чиста. Това помага понякога и при лош дъх.

 Консумирана вместо подсладени напитки, водата също може да намали образуването на кариеси и други възпалния.

 

 

 1. Влияе на мозъка и други чувствителни тъкани

 

Дехидратацията може да повлияе на структурата и функциите на мозъка. Той също така участва в производството на хормони и невротрансмитери.

Продължителната дехидратация може да доведе до проблеми с мисленето и разсъжденията на човек.

 

 1. Регулира телесната температура

Водата, която тялото ни съхранява в средните слоеве на кожата, излиза на повърхността на кожата като пот, когато тялото се нагрява. Докато се изпарява, охлажда тялото докато спортуваме например.

Някои учени казват, че когато в тялото има твърде малко съдържание на вода, телесната температура се увеличава и човек е по-малко в състояние да понася топлинното натоварване.

 

 1. Храносмилателната система зависи от водата

Червата се нуждаят от вода за да работи цялата храносмилателна система правилно. Дехидратацията може да доведе до храносмилателни проблеми, запек и киселини в стомаха. Това увеличава риска от стомашни язви. Водата е нужна за храносмилането и нито една друга нашитка не би могла да я замени в това й качество.

 

 1. Измива телесните отпадъци

Водата е необходима в процесите на изпотяване и отстраняване на урина и изпражнения.

 

 1. Помага за поддържане на кръвното налягане и на сърцето

Липсата на вода може да доведе до уплътняване на кръвта, повишавайки кръвното налягане. Koнcyмaциятa нa дoбpo ĸoличecтвo вoдa мoжe и cъc cигypнocт щe нaмaли pиcĸa oт cъpдeчeн yдap. Шecтгoдишнo пpoyчвaнe, пyблиĸyвaнo нa 1-ви мaй 2002г в oфициaлния aмepиĸaнcĸи жypнaл пo “Eпидeмиoлoгия” ce твъpди, чe тeзи, ĸoитo пият пoвeчe oт 5 чaши вoдa нa дeн e 41% пo мaлĸo вepoятнo дa пoчинaт oт инфapĸт, в cpaвнeниe c тeзи, ĸoитo пият пo-мaлĸo oт двe чaши вoдa нa дeн

 

 1. Дихателните пътища се нуждаят от вода

Когато се дехидратира, тялото ни изолира дихателните пътища, за да се намали загубите на вода. Това може да влоши астмата и алергиите при наличие на такива.

 

 

 1. Предотвратява увреждането на бъбреците

 

Бъбреците регулират течността в тялото. Недостатъчното количество вода може да доведе до камъни в бъбреците и други проблеми.

 

 1. Haмaлявa pиcĸa oт paĸ

Πиeнeтo нa пoвeчe вoдa, пoддъpжaнeтo нa eднo дoбpo нивo нa xидpaтaция нa opгaнизмa cъщo e ycтaнoвeнo, чe нaмaлявa и pиcĸa oт paĸ нa дeбeлoтo чepвo c цeли 45%.

 

Πиeнeтo нa мнoгo вoдa мoжe дa нaмaли pиcĸa и oт paĸ нa пиĸoчния мexyp c 50% и cъщo тaĸa e пoтeнциaлнo cpeдcтвo зa нaмaлявaнe и нa pиcĸa oт paĸ нa гъpдaтa.

 

 1. Повече енергия и по-бърз метаболизъм

 

Учените предполагат, че консумацията на повече вода може да подобри производителността по време на напрегната дейност.

Необходими са повече изследвания за да се потвърди това, но изследвания потвърждават, че дехидратацията намалява ефективността при физически дейности, продължаващи повече от 30 минути.

 

 1. Смазва костите и ставите 

Хрущялът, намиращ се в ставите и дисковете на гръбначния стълб, съдържа около 80 % вода. Дългосрочната дехидратация може да намали амортизиращата способност на ставите, което води до болки в тях и съответно износване. Това се задълбочава с годините и освен со постоянна болка, може да доведе и до трайни изкривявания и счупвания.

 

 

Вече предполагам се убедихте в ползите от водата за вашето тяло. Тя е жизнено важна за ежедневието и здравето на всеки един от нас.

 

Retap са компания, чиято мисия е да подобри начина, по който пием вода. Целта й е да бъдем хидратирани по всяко време, с помощта на Еко бутилките, запазващи изцяло ценните качества на водата. За наше удобство има различни размери бутилки и аксесоари.

 

С формата си на капка RETAP продуктите саизключително  удобни и eco friendly.

 

Изпийте една малка бутилка Retap с вода преди хапване, за да не преядете и сложете голяма бутилка Retap в сака за тренировка.  

 

Водата е живот и енергия и всяка капка е от значение!

  

 

 

В случай че Ви е грижа за здравето си и планетата сте, елате и станете част от семейството на Retap ТУК

 

 

 

RETAP. Rethink Water... by Waterflix

Пиенето на вода извън къщи неминуемо е свързано с използането на бутилки вода, които ни дават удобство и гъвкавост. На пазара се срещат множество варианти и видове и е въпрос на вкус да изберем наш любим вариант. Представяме Ви някои аспекти, свързани с това, за които може би изобщо не сте се и замисляли, но които дават сериозно отражение не само върху здравето Ви, но и върху природата.

прочети още

Знаете ли, че пластмасовите боклуци са вече толкова често срещани, че според една прогноза до 2050 г. пластмасата в океаните ще тежи повече, отколкото всички риби. Пластмасовите отпадъци и загубените риболовни приспособления отговарят за около 70% от боклуците в морето. Около 50% от замърсяването се дължи само на пластмасови продукти за еднократна употреба: например, прибори, фасове, клечки за уши и най-вече пластмасови бутилки...

прочети още